BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Friday, December 11, 2009

Movie in Review : Nang Nak....The Best Horror Movie


Nang Nak
Year : 1999
Director : Nonzee Nimibutr
Main Cast : Intira Jaroenpura

ape itu cinta sejati???korg yg sdang hangat brcinta...jwb la soalan ini...sberape kukuh kasih korg trhadap org yg disayangi??adekah kasih syg itu mmbawa hingga ke liang lahad???buktikan...mmpukah korg mrobohkan tembok yg mmisahkan antara alam barzakh dgn alam maya smata2 ntuk mnemani sang kekasih yg tidak mmpu hidup keseorangan??buktikan...jika cinta syah jahan kpd mumtaznya(aku ikowt lirik lgu nubhan) da ckop hbt,mknenye korg tatawu lgi kisah cinta Nak dan Mak..dilakonkan oleh Intira Jaroenpura ataw lbeyh dikenali dgn wtak Siti dlm cite Sumo-Lah,Nang Nak adelah cite all time favourite horror muvie aku.Brkenaan dgn Nak,seorg isteri yg stia mnunggu suaminya pulang drpd medan perang...jnji mreka ntuk brsama slepas Mak balik drpd medan perang mmbawa hingga ke kubur Nak yg tlah mati ktika mngandungkan anak tunggal mreka...Trsebar satu kampung mngenai kmatian Nak yg boley dikatakan agak ngeri lah jugak itu...Mak bidan itu pula tlah mg-songlap cincin kahwin Nak yg diberikan oleh Mak(da die kawen ngan Mak..msti aa Mak yg bg cincin..buduh)..Tiba hari ditunggu2..Mak jaguh di medan perang...wlaupown brtikam parang,hati Mak ttap di umah...brsama Nak dan their-future-to-be-but-dead-soon-after-born child...Mak jaguh di medan perang bkn ntuk brdabik dada,Mak hnya ingin tros hidup ntuk brsama Nak dan anaknye...Mak pown pulang ke rumah,dipanggilnye name Nak brkali2.."Nak...Nak..." Sorg ppuan kurus keding dan brkemban kluar dr dapur..YA!!!!MMG ITU NAK!!!!
atawpun....hantu Nak bangkit!!!demi mmenuhi janjinya ntuk brsama2 Mak...Masih brseri wajah Nak,tade mnampakkan ciri2 kehantuan dlm diri..akan ttapi..org2 kmpung tawu perihal kmatian Nak..stiap org cuba mmberitahu kisah sbenar kpd Mak...semuanya mati di tgn mendiang Nak..cite ni mmg trbaekk!!!

WTF Moments :

1.Nak muncul brtemankan malam yg brsahabat dgn ribut yg amat kuat di rumah mak bidan yg tlah mncuri cincin Nak.
2.Mak mnjemput sami yg dtg ntuk mmberitahu kmatian Nak ntuk mkan mkanan enak yg dimasak Nak..at least,itu yg Mak rasa..Mak sbenarnya..mkan tikus!!!
3.Mak sdg mmotong kayu apabila kapaknya trjatuh..Nak dlm masa yg sama tgh mmotong limau purut apabila limau itu trjatuh mlalui celah2 kayu umah mreka..Mak tringat kate2 sami,"klu kaw nk tgk antu..tgk mlalui celah kelengkang kaw"..Mak dgn hati yg berat mlakukan suruhan sami..tgn Nak memanjang melalui celah2 kayu tu!!!!!!
4.Mak ktakutan dan lari ke kuil brdekatan..Nak sdar yg Mak da tahu..Nak mmunculkan diri di kuil itu ntuk mnjahanamkan sume org yg dah racun fikiran Mak..dlm keadaan kaki di atas dan kpala ke bawah!!!!
5.Seorg pghalau hantu yg bajet mngetuk2 tgkorak Nak kononnye ntuk meng-ayam2kan Nak..Nak naik angin,rasuk pghalau hantu tu dan mngetuk pale pnghalau antu itu sndiri...

6.Saat paling sdih..Nak yg tggal bberapa ktika lgi sbelum prgi ke alam yg spatutnya mmanggil2 nama Mak yg ktakutan dgn suara yg ckup sayu.."Mak...Mak..." Mak yg mnangis2 akibat ktakutan prlahan2 brgerak mndekati kubur Nak..dipegangnya tgn Nak buat kali trakhir.....Nak brsemadi dgn aman....

"lom ade lgi cite antu yg mmpu buat aku takot gile....n wat aku sdeyh gile...a must see film..klu korg trjumpa filem Ghost Of Mae Nak..jgn tgk..bkn cite tu yg aku mksudkan..."
***** (5 stars)

7 comments:

AMIRULASYRAF said...

TeRAYAM.. kah2 pergi ke alam lain, HOHOHOHOHO!

aza said...

klu ayam kaw msti brani tgk en my?haha..tgk laa

Mari Menjadi Kami.... said...

nice one

Frodo dripd LOTR said...

ezio g bnuh diorng snang jek dowh.. cincang abis2an gune altair sword.. haha

Frodo dripd LOTR said...

ezio g bnuh diorng snang jek dowh.. cincang abis2an gune altair sword.. haha

aza said...

jgn ckap cm brani dowh..lpak umah wan tgk nang nak aa klu brani!!!haha..

wanda said...

lyn mat cite antu ni..fuh!